Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο διαγωνισμός της Μαθηματικής Εταιρείας τελείωσε .Για πρώτη φορά το σχολείο μας πήρε μέρος και η ανταπόκριση των παιδιών ήταν μεγάλη.Μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν

Γλώσσα Ε τάξης ''Πνευματικά παιχνίδια''

Tα παιδιά της Ε τάξης έφτιαξαν στο μάθημα της Γλώσσας τα δικά τους πνευματικά παιχνίδια

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Διαγωνισμός Μαθηματικών

Μικρός Ευκλείδης 2010 Τάξη Ε - ΣΤ Θέματα Λύσεις Tα παιδιά της Ε τάξης θα πάρουν μέρος στο Μαθηματικό διαγωνισμό ''Ο μικρός Ευκλείδης'' που διοργανώνει η Μαθηματική Εταιρεία.Βρήκαμε τα θέματα παλιότερων διαγωνισμών και σας τα δίνουμε για να εξασκηθείτε.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ιστορία Πέμπτης τάξης

Η παρουσίαση είναι μια μεγάλη βοήθεια για να καταλαβουμε καλύτερα την ενότητα της ιστορίας που βρισκόμαστε παιδιά.Ξεκινάμε λοιπόν ;
Προτεινόμενα βιβλία απο τους μαθητές της Δ΄τάξης.. Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο θείος Πλάτων, Η μοβ ομπρέλα- Άλκη Ζέη Η Μιμή η νευρική Ο πόλεμος των Ούφρων και των Τζούφρων- Ευγένιος Τριβιζάς Ζουμ, Ο κύριος μου - Ζωρζ Σαρρή Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα- Κίτνει Τζεφ 4μιση φίλοι και το μυστήριο του έβδομου αγγουριού- Friedrich, Joachim Τα φαντάσματα της σοφίτας- Μάνος Κοντολέων

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η παραμυθοσαλάτα της Ελένης

Aς απολαύσουμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι που έφτιαξε η Ελένη ,μαθήτρια της Τετάρτης τάξης, ενώνοντας γνωστά παραμύθια

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ισοεμβαδικά σχήματα

Πάλι μαθηματικά παιδιά.Με τη βοήθεια του Πο από το Κουνγκ Φου Πάντα ξεδιπλώνονται τα μυστικά του Ταγκράμ και των ισεμβαδικών σχημάτων
Mια πολύ καλή παρουσίαση για το εμβαδόν και τις μονάδες μέτρησεις που θα βοηθήσει αρκετά τα παιδιά της Ε τάξης

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη στον αλευρόμυλο

Σήμερα πήγαμε εκδρομή στους Αλευρόμυλους "Αθανασιάδη".Μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα για την επεξεργασία του σιταριού.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οι εγκλίσεις των ρημάτων

Τις εγκλίσεις τις έχουμε ξανασυναντήσει με την Ε τάξη τον Οκτώβριο αλλά οι δρόμοι μας ξαναέσμιξαν.Ευκαιρία παιδιά να τις θυμηθούμε ξανά.Ετοιμοι;

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αντίο στη Δόμνα Σαμίου

Η μεγάλη κυρία της παράδοσης Δόμνα Σαμίου το πρωί του Σαββάτου έφυγε από τη ζωή.Σήμερα τα παιδιά της Ε τάξης γνώρισαν το έργο της και άκουσαν τραγούδια από τη συλλογή ''Ο κυρ Βοριάς και άλλα τραγούδια για παιδιά''.Όλα τα τραγούδια διασκέδασαν τα παιδιά εκείνο όμως που έγινε το αγαπημένο της τάξης ήταν το ''ντιλι,ντίλι το μαντίλι''.Το μοιραζόμαστε μαζί σας.

Λαχνίσματα

Τα παιδιά της Ε τάξης προσπαθούν να βρουν λαχνίσματα και παραδοσιακά παιχνίδια ,ξεχασμένα, για να τα δείξουν και στα παιδιά των άλλων τάξεων.Μια μικρή εικόνα από την συλλογή των παιδιών σας δίνουμε παραπάνω.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι Λίμνες της Ελλάδας

Οι λίμνες της Ελλάδας μας περιμένουν ,παιδιά να τις γνωρίσουμε.Ελάτε να ταξιδέψουμε στις φυσικές ομορφιές της χώρας μας.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ




                     Στην Πέμπτη τάξη τα παιδιά διαπίστωσαν πόσο διασκεδαστική και δημιουργική μπορεί να είναι η χρησιμοποίηση των γεωμετρικών οργάνων.Με τη βοήθεια του διαβήτη έφτιαξαν  όμορφα σχήματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΕΜΒΑΔΟΝ

  Βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση

Ώρα για μαθηματικά.Ενα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που δίνει πολλές πληροφορίες για το εμβαδόν και τις μονάδες μέτρησης.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΝΑ ΤΑΝΕ ΤΟ 21

Το αγαπημένο τραγούδι των παιδιών της Τετάρτης τάξης καθώς ετοιμαζόμαστε για την γιορτή της 25ης Μαρτίου είναι το ''Να'τανε το 21''. Η κυρία Κωνσταντία που διδάσκει μουσική στο σχολείο μας γεμίζει με όμορφες μελωδίες όλες τις τάξεις.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η κυρά Σαρακοστή
Η Τετάρτη και η Πέμπτη τάξη του σχολείου μας έφτιαξαν κυρά Σαρακοστή.Σήμερα παιδιά κόβουμε το πρώτο ποδαράκι της. Επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος για να φτιάξετε και εσείς τη δική σας κυρα Σαροκοστή σας δίνουμε τη συνταγη και χρήσιμες οδηγίες.
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την τρώμε! Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή
Θα χρειαστείτε:


 - Μισό κιλό αλεύρι
- Μισό φλιτζάνι νερό
- Μια κουταλιά σούπας αλάτι
- Έναν πλάστη
- Ένα μεγάλο ταψί
- Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί


 Εκτέλεση
1. Πρώτα απ’ όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε μια ποδιά.
2. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.
3. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
4. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
5. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.
6. Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
7. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.

 
Καλή επιτυχία παιδιά.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΤΗΣ

Από τη ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει αυτός που το φοράει. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012
Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τετάρτης και Πέμπτης τάξης παίρνουν μέρος στο μαραθώνιο ανάγνωσης των βιβλίων της Αλκη Ζέης.
''Το καπλάνι της βιτρίνας '',''Ο θείος μου ο Πλάτων ''έγιναν τα αγαπημένα βιβλία των  παιδιών της Τετάρτης.Η Πέμπτη τάξη διάβασε τον ''Μεγάλο περίπατο του Πέτρου '',το ''Κοντά στις ράγες''και την αγαπημένη για όλα τα παιδιά της τάξης  ''Μωβ ομπρέλα''.

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός φιλαναγνωσίας στο σχολείο μας.Συμμετέχουν όλες οι τάξεις και όλοι οι μαθητές.Στο τέλος της χρονιάς θα βραβευτεί ένας μαθητής από κάθε τάξη.Αντε παιδιά αρχίζουμε το διάβασμα.