Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκρίνω τους Δεκαδικούς αριθμούς παίζοντας

Παίζοντας ομαδικά παιχνίδια τα παιδιά της ΣΤ τάξης του σχολείου μας σύγκριναν δεκαδικούς αριθμούς ,τους έβαλαν σε αύξουσα ή φθίνουσα σειρά. Όλα τα παιδιά έβαλαν τα δυνατά τους και έτσι λύθηκαν τα μυστήρια των δεκαδικών αριθμών

Try our video maker at Animoto.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρα και νύχτα .Γεωγραφία ΣΤ τάξης

Γιατί  έχουμε νύχτα και μέρα; Γιατί πάντα μετά την μέρα έρχεται η νύχτα ;Ποιος είναι ο ρόλος του ήλιου ; Σε αυτά τα ερωτήματα τα παιδιά της ΣΤ τάξης του σχολείου μας προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στο σημερινό μάθημα της Γεωγραφίας. Tα παρακάτω βίντεο που παρακολουθήσαμε στην τάξη έγιναν βοηθοί μας στην εξερεύνηση των μυστηρίων του πλανήτη μας.
Και επειδή εμείς τα παιδιά πρέπει να δίνουμε  μια εξήγηση των φαινομένων και με τη γλώσσα της φαντασίας βρήκαμε το παρακάτω βιντεάκι για την μέρα και τη νύχτα που το ευχαριστηθήκαμεαφάνταστα .Το μοιραζόμαστε λοιπόν μαζί σας. 

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις

Γεμάτο περιπέτειες το σημερινό μάθημα της Ιστορίας για τα παιδιά της ΣΤ τάξης. Ταξιδέψαμε μαζί με τους ατρόμητους θαλασσοπόρους και βρεθήκαμε μαζί με τον Χριστόφορο Κολόμβο στην Αμερική τον Βαρθολομαίο Ντιάζ ,στο ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας .



Ας ταξιδέψουμε με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και απόσπασμα από την ταινία "1492'' στο θαλάσσιο δρόμο του Χριστόφορου Κολόμβου.



Η παρακάτω παρουσίαση θα μας βοηθήσει αρκετά να καταλάβουμε και να θυμηθούμε όλα όσα γνωρίσαμε για τις γεωγραφικές ανακαλύψεις


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι χρόνοι των ρημάτων

Ηρθε η ώρα να εξασκηθούμε στους χρόνους των ρημάτων .Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε το link που υπάρχει κάτω από την εικόνα για να βρεθείτε στη σωστή σελίδα.Καλή επιτυχία.





http://24dim-ioann.ioa.sch.gr/yliko/y-taxi-4/Glossa_XronoiRimatonAsk.pps

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το παράξενο ταξίδι του μεσιέ Βερν



Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει, δει ή ακούσει για τα «Παράξενα Ταξίδια» του Ιουλίου Βερν, τον Καπετάν-Νέμο, το Ναυτίλο και τις περιπέτειές τους. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, πώς γεννήθηκαν αυτές οι ιστορίες και οι ήρωές τους; Από μία σύμπτωση, από ένα ατύχημα ή μήπως κάτι άλλο;

Στο παρακάτω βιβλίο ίσως  βρείτε μία απάντηση, ίσως κι όχι…
Τίτλος: Το παράξενο ταξίδι του Μεσιέ Βερν
Συγγραφέας: Cristina Chiappinelli


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης

Η Γη μας είναι ένα ουράνιο σώμα ,ένας πλανήτης.Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό αφού έχει πιεσμένες κορυφές και είναι διογκωμένη στη  μέση.



Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν ακίνητη ώσπου ο Γαλιλαίος τον 16ο αιώνα θα είναι ο πρώτος που ανακαλύπτει ότι η Γη γυρίζει.




Η Γη κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά .Η κίνηση της έχει όνομα.Τι νομίζατε μια ολόκληρη  Γη να κάνει μια οποιαδήποτε κίνηση;Λέμε ότι η κίνηση της Γης ονομάζεται ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ και γίνεται σε 24 ώρες.Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Η Γη όμως δεν σταματάει εδώ τις βόλτες της. Κάνει ακόμη μια κίνηση ,πιο μεγάλη πιο εντυπωσιακή.Γυρίζει γύρω από τον ήλιο.Η κίνηση της αυτή λέγεται περιφορά και διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες.




Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ετικέτα Ποιότητας για e Twinning έργο "Young time travelers in history"

Ετικέτα Ποιότητας για το ευρωπαϊκό έργο στο e Twinning "Young time travelers in history" κατάφεραν να κατακτήσουν τα παιδιά της περσινής και φετινής Έκτης τάξης που ασχολήθηκαν και δούλεψαν με πολύ διάθεση ψάχνοντας το παρελθόν του Χρυσοχωρίου και των οικογενειών τους. Υπεύθυνη δασκάλα η κ.Κατσάνη Αγγελική.Θερμά συγχαρητήρια παιδιά.




Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ψάθινα καπέλα .Γλώσσα ΣΤ τάξης



Μια πολύ ωραία παρουσίαση για το βιβλίο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη "Ψάθινα καπέλα " από τον πολύ αξιόλογο συνάδελφο του 8ου Δημοτικού σχολείου Νάουσας ,Σουδία Ιωάννη.
Πατήστε το link κάτω από την εικόνα και θα μεταφερθείτε στην παρουσίαση.Καλή διασκέδαση

http://users.sch.gr/sudiakos/kapela/story.swf

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Γνωρίζοντας τους συμμαθητές μου

Καινούρια σχολική χρονιά ,νέα τάξη παλιοί αλλά και νέοι συμμαθητές.Ετσι βρήκαμε την ευκαιρία στην έκτη τάξη να γνωριστούμε καλύτερα μέσα από ποιήματα που γράψαμε για τους εαυτούς μας. Γελάσαμε πολύ με όσα γράψαμε και θέλουμε να μοιραστούμε τα ποιήματα μας μαζί σας.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

To παραμύθι του Σεπτέμβρη

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Τα παιδιά του Φθινόπωρου» - Σειρά: Ιστορίες με τους 12 μήνες,Πατάκης 1988, 18η έκδοση 2010. Εικ.: με κολάζ της Λ.Π.-Α.)


Τη μέρα που γεννήθηκε ο Σεπτέμβρης στη χώρα του παππού του, του Χρόνου, μια παρέα συννεφάκια έπαιζαν κυνηγητό στη γειτονιά.
    «Να πάω κι εγώ να παίξω μαζί τους;» ρώτησε ο Σεπτέμβρης τον πατέρα του το Φθινόπωρο.
     Το Φθινόπωρο, που ήταν ζωγράφος, είχε πολύ δουλειά και λίγη όρεξη για κουβέντες. Ζωγράφιζε με τα μακριά του πινέλα. ΄Εβαζε κίτρινα φύλλα στα δέντρα, χρυσαφένια σταφύλια στ’ αμπέλια και αφρισμένα κύματα στις ακρογιαλιές.
     «Να ρωτήσεις καλύτερα τη μητέρα σου» αποκρίθηκε.
    ΄Ετσι ο Σεπτέμβρης ρώτησε τη Βροχή.
     «Κυνηγητό;» ξαφνιάστηκε κείνη. «Μα μόλις γεννήθηκες, δεν μπορείς!»
     «Μπορώ!» της αντιμίλησε ο γιος της. Αφού είμαι μήνας, τρέχω από την πρώτη μου μέρα.»
     «΄Ασ’ τον να παίξει με τα συννεφάκια!» μπήκε στη μέση ο παππούς ο Χρόνος. «Καιρός του είναι.»
    ΄Ετσι ο Σεπτέμβρης άρχισε να παίζει ολημερίς κυνηγητό με τους καινούριους του φίλους.
     Ένα πρωί όμως τα συννεφάκια πέρασαν εμπρός από το σπίτι του βιαστικά, ντυμένα με γκρίζες ποδιές και κρατώντας το καθένα μια σάκα γεμάτη νερό.
      «Ε, συννεφάκια! Για πού το βάλατε;» ρώτησε ο Σεπτέμβρης. «Δε θα παίξουμε σήμερα;»
      «Δεν μπορούμε!» είπαν μ’ ένα στόμα τα συννεφάκια. «Από σήμερα θα πηγαίνουμε κάθε μέρα σχολείο.
       Και συνέχισαν ο δρόμο τους βιαστικά.
      «Να πάω κι εγώ στο σχολείο μαζί τους;» ρώτησε ο Σεπτέμβρης τη μάνα του.
       Η κυρα-Βροχή ετοιμαζόταν να κατέβει στη γη να ποτίσει τους αγρούς και τους κήπους, να καταβρέξει τους δρόμους και να πλύνει τις πόλεις. Είχε φούριες λοιπόν και λίγο κέφι για λόγια.
      «Δε ρωτάς καλύτερα τον πατέρα σου;» είπε.
     ΄Ετσι ο Σεπτέμβρης ρώτησε το Φθινόπωρο, που ζωγράφιζε ακόμα.
      «Σχολείο;» απόρησε του λόγου του. «Μα δεν είσαι παρά δέκα ήμερών. Τα συννεφάκια ίσως έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο.»
      «Και τι σημασία έχει;» γκρίνιαξε ο γιος του. «΄Ενας μήνας δέκα ημερών δεν έχει προχωρήσει και λίγο. Αν ήμουν εννιά, θα καθόμουν στο σπίτι να τεμπελιάζω.»
      «΄Ασ’ τον να πάει σχολείο!» μπήκε στη μέση ο παππούς ο Χρόνος. «Καιρός είναι.»
      ‘Ετσι ο Σεπτέμβρης έτρεξε γρήγορα, πρόφτασε τα συννεφάκια και πήγε μαζί τους στο σχολείο της Συννεφιάς…

Καλή σχολική χρονιά

Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας γεμάτη χαμόγελα δημιουργική σκέψη και ομαδικότητα.Το παρακάτω βιντεο είναι αφιερωμένο στα παιδιά της πρώτης τάξης που σήμερα για πρώτη φορά ήρθαν στην μεγάλη οικογένεια του Δημοτικού μας σχολείου