Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Χελιδονίσματα

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου αναβίωσε στο σχολείο μας το έθιμο των χελιδονισμάτων. Οι μαθητές της Α΄τάξης τραγούδησαν τα χελιδονίσματα σε όλες τις τάξεις του σχολείου αλλά και στο νηπιαγωγείο, για να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της άνοιξης, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος του Χρυσοχωρίου σε συνεργασία με την ελληνική ορνιθολογική εταιρεία οργάνωσαν μια ενημέρωση για τις Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεις του σχολείου μας, σχετικά με τα χελιδόνια και μας έδειξαν πως να φτιάχνουμε χελιδονοφωλιές για να προστατεύουμε τους "κουρασμένους φίλους μας". Πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθεια αυτή, οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων!!!  

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Επετειακές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Μια όμορφη και συγκινητική γιορτή για την 25η Μαρτίου παρουσίασαν την Τρίτη 24 Μαρτίου οι μαθητές των Ε΄και Στ΄τάξεων στο κέντρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωρίου. Η εκδήλωση περιελάμβανε θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια αφιερωμένα στους ήρωες και στα γεγονότα του αθάνατου ΄21. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και στους δασκάλους τους Μιχαηλίδη Αθανάσιο, Τοσπά Χρύσα για την επιμέλεια της γιορτής και την υπεύθυνη χορωδίας Γκανάτσιου Αχιλλεία.

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου τελέσθηκε στην εκκλησία του χωριού η Θεία Λειτουργία και Δοξολογία. Η δασκάλα του Ολοημέρου κυρία Σουλτάνα Ταχτσή εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο παρουσία γονέων και εκπροσώπων των τοπικών και δημοτικών αρχών καθώς και η τιμητική παρέλαση.


Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων


Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας, προσεγγίσαμε το ευαίσθητο θέμα των φυλετικών διακρίσεων μέσα από το παραμύθι της Κίτυ Κρόουθερ: <<Ο μαύρος Κότσυφας και ο άσπρος Γλάρος>>, που είναι διαθέσιμο για ανάγνωση στον Μικρό Αναγνώστη.
Ένα ακόμα παραμύθι που επεξεργαστήκαμε σχετικά με τις διακρίσεις είναι αυτό του Ισπανού συγγραφέα Tassies με τίτλο: <<μου έκλεψαν το όνομά μου>>, το οποίο βρήκαμε εύκολα στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.
Με αφορμή την υπόθεση του βιβλίου, αναφερθήκαμε στα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου και συζητήσαμε την σχετική αφίσα της Unicef.
Έπειτα γράψαμε ένα δικαίωμα που έχουν όλα τα παιδιά και ένα που δεν έχουν.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!

Σήμερα την ώρα του μαθήματος οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης εντόπισαν ότι στην αυλή του σχολείου μας υπήρχε καπνός. Αφού βγήκαν έξω και είδαν ότι ο καπνός προέρχεται από φωτιά, καλέσανε στον αριθμό 199 την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία κατέφθασε ταχύτατα. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την άφιξη του πυροσβεστικού οχήματος και δεν σταμάτησαν να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν! Φυσικά όλο αυτό δεν ήταν κάτι άλλο από μια οργανωμένη επίδειξη κατάσβεσης φωτιάς, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης. Οι πυροσβέστες μίλησαν σε όλα τα παιδιά του σχολείου για το δύσκολο επάγγελμά τους και μας παρουσίασαν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν. Τους ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου


Την Τρίτη 17 Μαρτίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή. Εκεί ενημερωθήκαμε για τη χλωρίδα και την πανίδα του Δέλτα Νέστου, το οποίο αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου μας πληροφόρησαν για τη χρήση του Δέλτα Νέστου από πολλά μεταναστευτικά πουλιά ως ενδιάμεσο σταθμό για το φώλιασμα, τη διατροφή και την ανάπαυση τους κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους. Στη συνέχεια περπατήσαμε κατά μήκος της λιμνοθάλασσας της Κεραμωτής και παρατηρήσαμε με τηλεσκόπια τα φλαμίνγκο και τις πάπιες που υπήρχαν εκεί.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Συμμετοχή στην 4η Βιβλιο - τρεχάλα Φιλαναγνωσίας

Η Α΄τάξη ολοκλήρωσε τις δράσεις για την συμμετοχή της στην 4η Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Ψυχογιός για το σχολικό έτος 2014 - 2015. Τα βιβλία που επεξεργάστηκαν οι μικροί μαθητές είναι: 1) Ο Μπουμτριαλαλί με το κόκκινο λειρί της Ρένας Ρώσση - Ζαϊρη και 2) Η μαγισσούλα που έτρωγε γράμματα της Χρυσάνθης Τσιάμπαλη - Κελεπούρη. Είναι δύο βιβλία που αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδάκια, καθώς το πρώτο προβάλλει την ομορφιά της διαφορετικότητας, ενώ το δεύτερο με παιγνιώδη τρόπο αποκαλύπτει τα αστεία μπερδέματα που προκαλούνται όταν μια μαγισσούλα τρώει τα γράμματα από τις λέξεις. Τα βιβλία υπάρχουν στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας και είναι διαθέσιμα για όλους τους μαθητές. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας που συμμετέχουν σε ανάλογους διαγωνισμούς φιλαναγνωσίας.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

6 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, οι εκπαιδευτικοί των Στ΄ και Α΄τάξεων Μιχαηλίδης Αθανάσιος και Μοσχίδου Ευτυχία, ενημέρωσαν τους μαθητές για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έγινε προβολή παρουσίασης με σχετικές πληροφορίες και προβολή βίντεο και παραμυθιών, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν αφίσες και ζωγραφιές με συνθήματα κατά της σχολικής βίας και συμβουλές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.