Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Διδακτική επίσκεψη στο μουσείο Ηπειρωτών στη Χρυσούπολη

Στα πλαίσια της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επισκεφθήκαμε την Πέμπτη 16 Μαρτίου το Μουσείο Ηπειρωτών που στεγάζεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του και ακούσαμε από τον υπεύθυνο του Μουσείο κ. Χρήστο Γκόρδη πληροφορίες και διηγήσεις σχετικά με τα όμορφα εκθέματα του Μουσείου. Τα παιδιά αποτύπωσαν γραπτώς τις σκέψεις τους και τις εντυπώσεις τους.


 


  "Επίσκεψη στο Μουσείο Ηπειρωτών Νέστου"

Στα πλαίσια του προγράμματος "Ανάδειξη Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς" των εργαστηρίων Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοχωρίου στο Μουσείο Ηπειρωτών Νέστου. Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία και εξοικείωσή μας με την τοπική ιστορία .

Κατά την άφιξή μας στο μουσειακό χώρο ο κ. Γκόρδης Χρήστος μας ξενάγησε στην έκθεση φωτογραφίας , στους χάρτες, στα αρχεία και τα λαογραφικά εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε μια μακέτα με την αναπαράσταση της Χρυσούπολης καθώς και φωτογραφίες που απεικόνιζαν επαγγέλματα του παρελθόντος , σχολικές ποδιές και γυμναστικές επιδείξεις .

Η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη καθώς μας προκάλεσε συναισθήματα χαράς και συγκίνησης για την ιστορία του τόπου μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Δ.Σ. Χρυσοχωρίου 

.......................................................................................................................................

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 επισκεφθήκαμε με τους συμμαθητές μας το Μουσείο Ηπειρωτών στη Χρυσούπολη, που στεγάζεται στο ισόγειο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης . Το σχολείο αυτό είναι ένα παλιό κτίριο διατηρητέο που δεν λειτουργεί πλέον ως  σχολείο αλλά φιλοξενεί το Μουσείο Ηπειρωτών  Επαρχίας Νέστου .

Η έκθεση μας εντυπωσίασε . Είδαμε υλικά αντικείμενα μιας παλιάς εποχής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό . Ο κ. Χρήστος Γκόρδης μας έκανε μια πολύ ωραία ξενάγηση .

Είδαμε φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή, από τη σχολική ζωή κι από την αγροτική ζωή του τόπου. Είδαμε ανθρώπους καλοντυμένους να συμμετέχουν σε γιορτές , παιδιά να διασκεδάζουν, γεωργούς να δουλεύουν στα χωράφια με παλιά μηχανήματα που τώρα δε χρησιμοποιούνται.

Σε μια μαρμάρινη πλάκα διαβάσαμε τα  ονόματα των Διευθυντών του σχολείου . Προσέξαμε ότι την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής δε λειτουργούσε το σχολείο . Ένα από τα άσχημα του πολέμου.

Εντυπωσιαστήκαμε με όλα όσα είδαμε . Τελικά μπορεί πολλά να άλλαξαν στα χρόνια που πέρασαν αλλά ο αγώνας των ανθρώπων για μια καλή ζωή παραμένει ο ίδιος .

Ευχαριστούμε τον κ. Γκόρδη για την προσφορά του στην πολιτισμική ζωή του τόπου μας .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του Δ.Σ. Χρυσοχωρίου

.........................................................................................................................................................

Στις 16/3/2023 επισκεφτήκαμε το πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης, ένα από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης. Εκεί στεγάζονται διάφοροι Σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Μικρασιατών και ο Σύλλογος Ηπειρωτών επαρχίας Νέστου .

Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τόσα πολλά για το παρελθόν και για την ιστορία του τόπου μας από τον κ. Γκόρδη τον Πρόεδρο των Ηπειρωτών, ο οποίος μας μίλησε σχετικά για τους προγόνους μας .

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι οι τόσες πολλές φωτογραφίες από γνώριμα πρόσωπα του τόπου μας αλλά και η μακέτα που ήταν αναπαράσταση της Χρυσούπολης.

Αυτή η επίσκεψη είχε μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.

Δ ΄ τάξη Δημοτικού Σχολείο Χρυσοχωρίου